Фотограф
Непознат
Место
Скопје
Моментална состојба
Непостоечка синагога
Синагога Бет Ахарон

Синагога Бет Ахарон

Синагогата Бет ахарон била прва синагога во Скопје, изградена во 1366 година. Била сместена во Еврејското маало, заедно со синагогата Бет Јаков. 
Ја изградило романиотското еврејско население во Скопје, пред доаѓањето на Сефардите прогонети од Иберија. По опожарувањата (1628 и 1637 г.) била обновувана, за што сведочел и натписот на плочата над главниот влез во храмот. Во два наврати била обновувана, а срушена по земјотресот од 1963 година. 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer