Угостителски објeкти

Во Битола како вилаетски центар, постоеле мноштво угостителски објекти. Покрај традиционалните османслиски анови, кафеани, меани, во XIX век започнале да се градат и првите хотели од евроспки тип. Според пописот во 1890/1891 година и податоците објавени во салманамето на Битолскиот вилает во 1891 година, во Битола и околината имало 160 анови, 40 казина-меани, 30 ресторани. Биле изградени и околу десетина хотели кои главно биле поствени на Широк Сокак, највидната улица во градот. За жал, до денешни дни опстоиле сосема малку објекти од овој карактер.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer