Фотограф
Непознат
Моментална состојба
Непостоечки објект
Место
Скопје
Даут пашин ан Даут пашин ан Даут пашин ан Даут пашин ан Даут пашин ан Даут пашин ан

Анот бил изграден кон крајот на XV век од страна на големиот везир Даут-паша и претставувал дел од големиот вакаф на овој легатор завештан за неговите задужбини во Истанбул (џамија, медреса и имарет). Тоа бил еден од повеќето објекти што Даут-паша ги изградил во Скопје, а кои биле лоцирани на просторот од Камениот мост, па заклучно со Даут-пашиниот амам. Во документ за попис на вакафот (1546-1568) овој ан е запишан како Робовски ан (han-i esiran) со приход од 20 000 акчиња. Претставувал цврста монументална градба, но сигурно настрадал во повеќето катастрофи што се случувале во Скопје.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer