Фотограф
Непознат
Моментална состојба
Непостоечки објект
Место
Скопје
Амамот Хуриет Амамот Хуриет Амамот Хуриет Амамот Хуриет Амамот Хуриет Амамот Хуриет

Амамот Хуриет
Овој амам бил во употреба сѐ до земјотресот од 1963 година кога доста настрадал. Амамот се наоѓал во близина на Алаџа џамија и тоа од нејзината северна страна. Бил изграден по младотурската револуција во 1908 година чиешто име и го носел (Hϋrriyet Hamami), но не се знае точно кој го изградил. Кај муслиманското население во Скопје е зачуван споменот дека основач на овој објект бил извесен Ахмед-ефендија. Овој амам бил од типот на единечни амами. Над просторот за гардероба имал покрив на четири води со светларник на врвот. Останатите одделенија биле покриени на вообичаен начин, со куполи.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer