Фотограф
Виктор Трајановски и непознат
Моментална состојба
Постоечки објект
Место
Скопје
Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула Бегова кула

Бегова кула
Беговата кула е изградена некаде на крајот на XVII и почетокот на XVIII век. Салих Асим го дава податоток дека била сопственост на фамилијата Кулелилер. Кулата има приземје и 3 ката. Висока е 14 метри, со кватрадна основа од 7,5 х 7,5 метри, а широчината на ѕидовите во приземјето изнесува 1,45 метри. Спаѓа во посебен тип на архитектура која покрај станбен имала и одбранбен карактер. Поради одбранбениниот карактер има бројни отвори за пушки. За затоплување биле изградени две огништа на првиот и вториот кат додека третиот кат се затополувал од оџаците кои поминувале низ него. На третиот кат има теферичи односно благо издадени балкони од дрво. На првиот и вториот кат водат камени скали кои се споени со ѕидовите, а на третиот кат се искачува по дрвени скали.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer