Фотограф
Непознат
Моментална состојба
Непостоечки објект
Место
Скопје
Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка Османлиска банка

Османлиска банка
Османлиската банка била формирана во 1856 година. Нејзина филија во Скопје била отворена кон крајот на XIX век (според некои автори во 1903 година). Се наоѓала на левата страна на Вардар веднаш десно од Камениот мост. Објектот представувал градба градена во исламски дух со необарокни примеси. Престанала да функционира во 1912 година, а денеска објектот не постои.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer