Моментална состојба
Непостоечки објект
Место
Скопје

Јигит пашина медреса
Вакафнамето за оваа џамија не е зачувано, но податоци за егзистирањето на вакафот на нејзиниот основач се наоѓаат низ документите и тој имот сигурно бил завештан за неговата џамија. Најстар податок за постоењето на вакафот на Паша Јигит-бег се среќава во вакафнамето на неговиот син Исхак-бег од 1445 година. Во непосредна близина се наоѓала и зграда за која се смета дека била медреса. Јигит пашина џамија како и медресета денес не постојат.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer