Фотограф
Непознат
Место
Битола
Моментална состојба
Постоечки објект
Хасан баба теќе Хасан баба теќе Хасан баба теќе Хасан баба теќе Хасан баба теќе

Хасан баба теќе

Хасан баба џамијата била изградена во XVII век,  помеѓу 1620 и 1640 година година. Според локалната легенда настанала на местото каде ученикот на дервишот Џигер баба, Хасан баба, по неговата егзекуција, си ја зел главата под пазува и ја однел на местото каде што денес се наоѓа џамијата. Џамијата е изгадена во селџучки стил со интересна октагонална купола. Изградена е на квадратна основа со скромни димензии од 6 м. x 6 м. со дебелина на ѕидовите од 90 см., од делкан камен и малтер. Објектот е прилично едноставен без посебни декорации, но се истакнува  полигоналното минаре, што е прилично ретко на овие простори.  Во 1883 година џамијата била реконструирана и реновирана од страна на командантот на Третата армија, Фазил паша.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer