Фотограф
Виктор Трајановски и непознат
Моментална состојба
Постоечки објект
Место
Скопје
Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан Сули ан

Сули ан

Во непосредна близина на Чифте амамот и Мурат-пашината џамија во срцето на чаршијата се наоѓа поранешниот Караван-сарај, Сули ан. Сули ан е изграден во првата половина на XV век. Негов ктитор бил Исхак-бег, војвода и командант на Скопското краиште и во неговото завештание е оставен како дел од имотот на Исхак-беговата (Шарена) џамија. Сули ан служел за сместување и престој на патниците и трговците со нивните карaвани. Во заветот на Исхак-бег, анот се споменува под името„Стар ан“. Името „Сули“ (sulu–воден) го добил по водата, односно реката Серава која течела покрај неговата источна страна. Зафаќа површина од 2 101 м2. Тремот бил изграден на 18 камени столбови. Во приземјето имало 27 засводени простории, а на катот 30. Во анот се влегувало низ два влеза. 
Во текот на XVI век Сули ан бил пренаменет и на долниот и на горниот кат биле отворени дуќани, главно, во сопственост на Евреи. По земјотресот од 1963 година Сули ан, речиси, целосно бил разрушен, а подоцна повторно е обновен. Од крајот на XIX и почетокот на XX век служел како магацин и живеалиште. Сули ан целосно е обновен во 1972 година и во него денес се сместени Музејот на Старата чаршија како депанданс на Музејот на град Скопје,а од 1982 година и Ликовната академија - Факултет за ликовни уметности.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer